bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

Onderzoek: 29 procent van de Nederlanders houdt dementie liever geheim

Onderzoek: 29 procent van de Nederlanders houdt dementie liever geheim

Bijna een op de drie Nederlanders zou liever geheim houden dat hij of zij dementie krijgt, blijkt vrijdag uit een groot internationaal onderzoek naar alzheimer.

Met een aandeel van 29 procent zit Nederland iets boven het Europese gemiddelde van 25 procent. Het taboe op dementie is opvallend groot in Rusland (67 procent) en Polen (58 procent). Ook onze zuiderburen en de Fransen (in beide landen is het aandeel 34 procent) verzwijgen de ziekte liever tegenover familieleden of vrienden.

Om tot hun bevindingen te komen, vroegen de onderzoekers 70.000 mensen uit 155 landen naar hun ervaringen met dementie. De resultaten zijn - in aanloop naar Wereld Alzheimer Dag op zaterdag - gepubliceerd in het World Alzheimer Report 2019: Attitudes to dementia.

Volgens Henriëtte Brons van Alzheimer Nederland houden mensen dementie vaak verborgen uit angst dat zij anders behandeld worden. "Zij zijn bijvoorbeeld bang dat niet mét hen, maar over hen gepraat zal worden", zegt zij. "We horen vaak dat mensen het woord gaan richten aan de partner van de persoon met dementie."

Ook vrezen mensen met dementie volgens Brons dat anderen hen niet meer zien als dezelfde persoon, zodra zij vertellen dat ze aan de hersenziekte lijden. "Mensen met dementie houden er niet van om betutteld te worden. Zeker omdat zij vaak nog heel veel zelf kunnen, met name aan het begin."

'Dementie is nog steeds een taboe'

Alzheimer Nederland vindt het zorgelijk dat rond hersenziektes zoals dementie nog steeds een taboe hangt. "Het is geen onwil, maar vaak weten mensen niet wat dementie precies is of ze vinden het spannend. Het helpt als mensen met dementie zelf ook open zijn over hun ziekte, daarmee vergroten zij het begrip en de kans om geholpen te worden", vertelt Brons.

In Nederland hebben 280.000 mensen een vorm van dementie. Van deze mensen woont ongeveer 70 procent nog thuis. "We willen met z'n allen dat zij langer meedraaien in de maatschappij, maar dan zullen we dat met z'n allen mogelijk moeten maken", zegt zij. Alzheimer Nederland houdt daarom een campagne, die gericht is op de maatschappij. "Zoals de buschauffeur en de winkelier, daar is nog een hoop te halen", aldus Brons.


Bron: Nu.nl

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180 - 32 02 64
E: klantenservice@pma.info

PMA is voordelig en voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29043684 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.

Inloggen PMA bonus

Bent u in 2019 via PMA bij Menzis verzekerd? Dan kunt u hier vanaf 1 november 2019 tot en met 31 december 2019 inloggen en aanspraak maken op de PMA bonus 2019.

Verzekerdennummer:

Geboortedatum:

 

PMA bonus 2019

Bent u in 2019 via PMA bij Menzis verzekerd? Dan kunt u hier vanaf 1 november 2019 tot en met 31 december 2019 inloggen en aanspraak maken op de PMA bonus 2019.

Als eerste op de hoogte van de nieuwe zorgpremie?

Vul uw e-mailadres in, dan ontvangt u van ons bericht zodra de nieuwe premies van de PMA zorgverzekering voor 2020 bekend zijn. Uw e-mailadres wordt hiervoor éénmalig gebruikt.

 

 

 

 
 
 
Uw gegevens worden door ons niet aan derden verstrekt. Zie ook onze privacyverklaring »