bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

'Gebrekkige uitwisseling van patiëntendossiers vormt risico voor patiënten'

'Gebrekkige uitwisseling van patiëntendossiers vormt risico voor patiënten'

Medisch specialisten waarschuwen dat een gebrekkige uitwisseling van gegevens uit de elektronische patiëntendossiers (EPD) door verschillende zorginstellingen een dagelijks gevaar vormt voor hun patiënten.

Tot die conclusie komt 80 procent van de deelnemers aan een peiling van de Federatie Medisch Specialisten. Een ruime meerderheid (55 procent) zegt dagelijks te maken te hebben met een gebrekkige gegevensuitwisseling.

Marcel Daniëls, cardioloog en voorzitter van de federatie, zegt zich erover te verbazen dat mensen de hele dag door waar ook ter wereld (vertrouwelijke) informatie met elkaar kunnen delen, terwijl computersystemen voor EPD's van zorginstellingen nauwelijks op elkaar zijn afgestemd.

"In de zorg, zelfs als het over leven en dood gaat, zijn we nog steeds niet in staat om op elk moment te beschikken over de noodzakelijke medische informatie van een patiënt", vertelt Daniëls. "Onlangs werd ik voor de zoveelste keer hiermee geconfronteerd. De patiënt had kunnen overlijden. Gelukkig is dat niet gebeurd."

'Regel het nu en niet over vijf jaar'

Specialisten werkzaam in ziekenhuizen, GGZ-instellingen en zelfstandige klinieken wijzen behalve op de patiëntveiligheid ook op een groot foutrisico, tijdverlies en dubbele diagnostiek.

De medisch specialisten willen weten wanneer het lukt om eindelijk een koppeling tussen de EPD-systemen tot stand te brengen. "Hoeveel incidenten moeten er plaatsvinden voordat de urgentie van dit probleem voor iedereen echt duidelijk wordt?", zegt Daniëls. "Het moet niet over vijf jaar geregeld zijn, maar nu."

Bron: Nu.nl

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180 - 32 02 64
E: klantenservice@pma.info

PMA is voordelig en voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29043684 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.

Inloggen PMA bonus

Bent u in 2019 via PMA bij Menzis verzekerd? Dan kunt u hier vanaf 1 november 2019 tot en met 31 december 2019 inloggen en aanspraak maken op de PMA bonus 2019.

Verzekerdennummer:

Geboortedatum:

 

PMA bonus 2019

Bent u in 2019 via PMA bij Menzis verzekerd? Dan kunt u hier vanaf 1 november 2019 tot en met 31 december 2019 inloggen en aanspraak maken op de PMA bonus 2019.

Als eerste op de hoogte van de nieuwe zorgpremie?

Vul uw e-mailadres in, dan ontvangt u van ons bericht zodra de nieuwe premies van de PMA zorgverzekering voor 2020 bekend zijn. Uw e-mailadres wordt hiervoor éénmalig gebruikt.

 

 

 

 
 
 
Uw gegevens worden door ons niet aan derden verstrekt. Zie ook onze privacyverklaring »