bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

Hartstichting tegen gebruik preventiepil voor hartziekten in Nederland

Hartstichting tegen gebruik preventiepil voor hartziekten in Nederland

Vijftien jaar onderzoek naar de zogeheten polypil heeft aangetoond dat dit medicijn werkt. Deze combinatiepil met aspirine en bloeddruk- en cholesterolverlagers kan preventief worden geslikt om de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk te verkleinen. Toch is de Hartstichting er geen voorstander van als ouderen in Nederland de pil gaan slikken.

Aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd in Iran, deden bijna zevenduizend mensen van tussen de vijftig en zeventig jaar oud mee. De onderzoekers verdeelden hen in twee groepen. De ene helft slikte elke dag de polypil, de andere groep kreeg alleen voorlichting over hoe je hart- en vaatziekten kunt voorkomen en stond onder toezicht van een arts.

Uit de resultaten bleek dat de groep die de polypil slikte ongeveer 30 tot 50 procent minder kans op hart- en vaatziekten had, doordat het cholesterolgehalte en de bloeddruk bij deze proefpersonen daalden. Het onderzoek is vrijdag gepubliceerd in het Britse medische vakblad The Lancet.

Aan het onderzoek werkte onder anderen de Nederlandse epidemioloog prof. dr. Rick Grobbee van het UMC Utrecht mee. In de Volkskrant spreekt hij van "zeer indrukwekkende en solide" bevindingen. Volgens de onderzoekers kan de polypil een zeer effectieve manier zijn om hart- en vaatziekten preventief te bestrijden in bijvoorbeeld lage- en middeninkomenslanden.

'Waarom zouden mensen nog bewegen of afvallen?'

De Hartstichting ziet het echter niet zitten om deze pil nu aan mensen in Nederland te gaan geven. Volgens David Smeekes, arts bij de Hartstichting, is de gezondheidszorg in Nederland goed genoeg om mensen met een risico op hart- en vaatziekten preventief te behandelen.

Daarnaast denkt de Hartstichting dat mensen hun levensstijl niet gaan aanpassen als ze de polypil gaan slikken. "Mensen kunnen gaan denken: waarom zou ik afvallen of bewegen als ik toch al wordt beschermd? Juist een gezonde leefstijl is de hoeksteen van de behandeling", aldus de arts.

Ook de vlieger 'baat het niet, dan schaadt het niet' gaat in dit geval niet op volgens de Hartstichting. "De studie laat zien dat de pil weliswaar goed werkt, maar ook bijwerkingen heeft. Mensen die bloedverdunners slikken, hebben een grotere kans om bloedingen te krijgen."

"Daarbij kun je bij mensen die tot de lagerisicogroep behoren niet veel bereiken", stelt Smeekes. "Er valt bij deze groep weinig te winnen en door de bijwerkingen kan het alleen maar de andere kant uitslaan."

Het advies van de Hartstichting aan deze mensen is om regelmatig de eigen bloeddruk en het cholesterolgehalte te laten controleren en niet om een pil die "werkt als een schot hagel" te slikken.

Hartstichting is desondanks onder de indruk van polypil

Desondanks is de Hartstichting onder de indruk van de resultaten uit het onderzoek, benadrukt , onder meer omdat de pil erg goedkoop is doordat de patenten van alle componenten uit de pil verlopen zijn.

De stichting deelt wel de mening van de onderzoekers dat de polypil effectief ingezet kan worden in landen met een minder goede gezondheidszorg, zoals Iran.

Bron: Nu.nl

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180 - 32 02 64
E: klantenservice@pma.info

PMA is voordelig en voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29043684 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.

Inloggen PMA bonus

Bent u in 2019 via PMA bij Menzis verzekerd? Dan kunt u hier vanaf 1 november 2019 tot en met 31 december 2019 inloggen en aanspraak maken op de PMA bonus 2019.

Verzekerdennummer:

Geboortedatum:

 

PMA bonus 2019

Bent u in 2019 via PMA bij Menzis verzekerd? Dan kunt u hier vanaf 1 november 2019 tot en met 31 december 2019 inloggen en aanspraak maken op de PMA bonus 2019.

Als eerste op de hoogte van de nieuwe zorgpremie?

Vul uw e-mailadres in, dan ontvangt u van ons bericht zodra de nieuwe premies van de PMA zorgverzekering voor 2020 bekend zijn. Uw e-mailadres wordt hiervoor éénmalig gebruikt.

 

 

 

 
 
 
Uw gegevens worden door ons niet aan derden verstrekt. Zie ook onze privacyverklaring »