bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

Apothekersorganisatie verwacht dat medicijntekort groter wordt

Apothekersorganisatie verwacht dat medicijntekort groter wordt

Apothekersorganisatie KNMP zegt maandag in gesprek met het NOS Radio 1 Journaal dat het geneesmiddelentekort in 2019 waarschijnlijk groter wordt. Sinds 2010 neemt het aantal tekorten met sprongen toe.

"We hebben al veel acute problemen in Nederland gehad", zo schetst KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent, onder meer verwijzend naar het tekort aan de anticonceptiepil.

In 2018 was er een tekort aan 769 soorten medicijnen, het jaar daarvoor ging het om een gebrek aan 732 soorten. Alle signalen wijzen er volgens de voorzitter op het probleem in 2019 groter wordt.

Het gaat volgens de voorzitter bijvoorbeeld ook om "middelen in de cardiologie". "Kortom, het is een gigantisch probleem."

Onderzoek naar hoe probleem verholpen kan worden

Volgens de KNMP ontstaan de tekorten onder meer door de Wet geneesmiddelenprijzen en het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars. De prijzen van medicijnen zijn hierdoor "enorm gedaald", aldus de organisatie.

Zo wordt geschetst dat de Nederlandse markt voor fabrikanten niet aantrekkelijk is, waardoor voorraden bewust laag worden gehouden. In het geval van een hapering in de productie ontstaat dan sneller een tekort.

De werkgroep geneesmiddelentekorten doet onderzoek naar hoe het probleem verholpen moet worden. Zo wordt gekeken naar een ijzeren voorraad van drie of vier maanden, waarbij een tekort dus voorkomen zou moeten worden.

Volgens Klein Nulent is het naar Europa halen van de productie van medicijnen ook een mogelijke oplossing. Veel fabrikanten zijn naar China getrokken, maar volgens de voorzitter is er "te weinig controle op de Chinese markt".

Apothekers druk bezig met oplossen van tekorten

Volgens een onderzoek onder apothekers dat vorige maand is verschenen, wordt in meer dan tweeduizend apotheken wekelijks 17,5 uur besteed aan het oplossen van geneesmiddelentekorten.

"De impact van de tekorten op de reguliere werkzaamheden in de apotheek is groot", zo wordt samengevat na een enquête onder apothekers.

Zo wordt door één apotheker omschreven dat de werkdruk toeneemt, omdat het vinden van oplossingen voor de tekorten "heel veel tijd kost". "Het brengt de reguliere werkzaamheden in gevaar."

Bron: Nu.nl

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180 - 32 02 64
E: klantenservice@pma.info

PMA is voordelig en voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29043684 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.

Inloggen PMA bonus

Bent u in 2019 via PMA bij Menzis verzekerd? Dan kunt u hier vanaf 1 november 2019 tot en met 31 december 2019 inloggen en aanspraak maken op de PMA bonus 2019.

Verzekerdennummer:

Geboortedatum:

 

PMA bonus 2019

Bent u in 2019 via PMA bij Menzis verzekerd? Dan kunt u hier vanaf 1 november 2019 tot en met 31 december 2019 inloggen en aanspraak maken op de PMA bonus 2019.

Als eerste op de hoogte van de nieuwe zorgpremie?

Vul uw e-mailadres in, dan ontvangt u van ons bericht zodra de nieuwe premies van de PMA zorgverzekering voor 2020 bekend zijn. Uw e-mailadres wordt hiervoor éénmalig gebruikt.

 

 

 

 
 
 
Uw gegevens worden door ons niet aan derden verstrekt. Zie ook onze privacyverklaring »