bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

Erasmus MC: Controle bij drager BRCA2 even effectief als borstamputatie

Erasmus MC: Controle bij drager BRCA2 even effectief als borstamputatie

Intensieve controles met MRI-scans of mammografieën blijken voor dragers van het borstkankergen BRCA2 bijna net zo effectief als het preventief amputeren van beide borsten, concluderen onderzoekers van het Erasmus MC na onderzoek.

Als de patiënten zich elk half jaar laten controleren, blijven de overlevingskansen "vrijwel even groot". Dat komt volgens onderzoeker en epidemioloog Anette Heemskerk-Gerritsen doordat de ziekte dan in een vroeg stadium wordt ontdekt. De borstkanker is dan vaak beter te bestrijden.

Voor vrouwen die het BRCA1-gen dragen, verbetert de ingreep wél de overlevingskansen, stellen de onderzoekers.

Bijna drieduizend vrouwen met BRCA1 en BRCA2 zijn voor het onderzoek gemiddeld tien jaar lang gevolgd.

Dragers van de genfouten BRCA1 en BRCA2 hebben 60 tot 80 procent kans om borstkanker te krijgen. Elk jaar laten zo'n honderd tot tweehonderd vrouwen hun borsten daarom preventief verwijderen.

'Onderzoek kan voor opluchting zorgen'

Heemskerk-Gerritsen zegt tegen het AD dat het nieuws "een klap in het gezicht kan zijn van de honderden vrouwen die al een borstamputatie achter de rug hebben". Tegelijkertijd kan het als een opluchting komen voor dragers van het BRCA2-gen die worstelen met de keuze tussen amputatie en intensieve controle.

"Je borsten laten verwijderen is voor elke vrouw heftig. Het doet iets met je zelfbeeld en seksualiteit. Voor de vrouwen die nog worstelden, is het fijn om te weten dat ze écht een keuze hebben", meent Heemskerk-Gerritsen.

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer vijftienduizend mensen borstkanker, van wie het merendeel vrouw is. Meer dan drieduizend mensen overlijden binnen een jaar, aldus KWF Kankerbestrijding. Borstkanker is na huidkanker de meest voorkomende kankersoort in Nederland.

Bron: Nu.nl

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180 - 32 02 64
E: klantenservice@pma.info

PMA biedt korting voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29043684 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.