bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

Wat je wel en vooral níét moet doen bij een brandwond

Wat je wel en vooral níét moet doen bij een brandwond

Deze week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. De vraag is: Wat moet je doen bij een brandwond en wat juist niet?

De Vaal: "Vaak zie je dat mensen tijdens een barbecue of kampvuur extra alert zijn. Er staat een emmer water in de buurt en kinderen worden op afstand gehouden. De meeste brandwonden ontstaan echter tijdens onverwachte situaties in huis, bijvoorbeeld met een hete pan of theepot."

"Een brandwond ontstaat als warmte (energie) in contact komt met de huid of slijmvliezen. Als er te veel energie in je huid komt, raakt het onderliggende weefsel beschadigd. Wat veel mensen niet weten, is dat je ook door de zon tot wel tweedegraads brandwonden op kunt lopen."

Een eerstegraads verbranding doet pijn

"Bij de ernst van een brandwond wordt gesproken over verschillende graden. Bij een eerstegraads verbranding is de huid rood en pijnlijk. Je bloedvaten verwijden zich, er ontstaat roodheid en je lichaam geeft een alarmreactie af: au!"

"Je huid is niet stuk, maar soms wel gezwollen. Ondanks de pijn geneest deze vorm van verbranding vaak restloos en hoef je hier - naast het koelen en eventueel een pijnstiller - is veel nazorg niet nodig."

Voorkomen is beter dan genezen

"Brandwonden zijn meestal het gevolg van ongelukken. Je kunt ze voorkomen door extra voorzichtig te zijn als je met hete spullen bezig bent, vooral als er kinderen in de buurt zijn. Denk aan een strijkbout die op de strijkplank staat of aan thee op een dienblad. Komt deze verbranding door de zon, dan heb je later wel een hoger risico op huidkanker, meer rimpels en ouderdomsvlekken. Gebruik dus altijd zonnebrand met een hoge beschermingsfactor (factor 30), zeker bij kinderen (factor 50)!"

Laat de blaren bij een tweedegraads brandwond zitten

"Bij een tweedegraads brandwond is meer energie dieper de huid ingegaan. De huid wordt hierdoor niet alleen rood, maar ook het diepere weefsel zoals je bloedvaten raken beschadigd. Daardoor ontstaan er ook blaren."

"Die kun je het beste laten zitten om de kans op een infectie te verkleinen. Ook kan de nieuwe huid onder de blaar zo rustig aangroeien. Gaat een blaar kapot? Verwijder de losse velletjes dan voorzichtig, knip ze desnoods weg, en dek de wond af met een gaasje."

"Let op: omdat de onderliggende bloedvaatjes beschadigd zijn, kan er nog veel vocht uit de wond blijven komen. Kies in dat geval voor een meer absorberend verband en werk hygiënisch om infecties te voorkomen. Ook hier geneest de wond meestal zonder littekens."

Een derdegraads brandwond wordt altijd door een arts beoordeeld

"In tegenstelling tot bovenstaande verbrandingen, is een derdegraads brandwond vaak niet pijnlijk, maar wel veel ernstiger. Er is veel meer en ook diepere schade aan de huid ontstaan, waardoor ook de zenuwen verbrand zijn en er geen pijn voelbaar is. De wonden zijn vaak witgeel tot bruinzwart verkleurd."

Veelvoorkomende oorzaken van brandwonden:

 • Zonverbranding door een te lage of geen beschermingsfactor
 • Verbranding met hete vloeistof, zoals thee
 • Contactverbranding, bijvoorbeeld door het aanraken van een strijkbout
 • Vuur- en vlamverbranding, door contact met een (steek)vlam
 • Verbranding door elektriciteit, bijvoorbeeld door direct contact met elektriciteitsdraden
 • Chemische verbranding door de inwerking van een chemische stof
"In dit geval moet je altijd met een huisarts of ziekenhuis overleggen, omdat er misschien een huidtransplantatie nodig is. Mensen met zeer zware brandwonden die niet behandeld kunnen worden in het lokale ziekenhuis, worden naar een brandwondencentrum overgebracht. Bij het herstel van deze wond(en) is de kans op littekens zeer groot."

Wat je wel én niet moet doen bij verbranding:
 1. Koelen
  "Koel de huid bij verbranding altijd tien tot twintig minuten met lauw, stromend water. Dit is dé manier om de warmte uit de huid te halen die de cellen en daarmee ook het weefsel stukmaakt. Koelen met ijs wordt afgeraden; het vergroot de kans op onderkoeling en doet pijn."
 2. Verwijder kleding en sieraden
  "Verwijder kleding, tenzij die vastzit aan de wond. In dat geval beschadig je de huid alleen maar meer. Probeer ook om sieraden zoals ringen af te doen, om te voorkomen dat die je vingers afknellen als ze opzwellen."
 3. Schat de situatie in en raak de wond niet aan
  "Na het koelen kun je de situatie inschatten. Hoeveel huid is er erbrand en welke omvang heeft de wond? Als de huid rood en gevoelig is, zonder blaren, kun je de verbranding zelf verzorgen. Smeer niet met zalf: dit voegt weinig toe. Sterker nog: raak de wond zo min mogelijk aan."
 4. Overleg waar nodig met de huisarts
  "Vertrouw je het niet, bel dan met de praktijk. Leg de situatie uit en vraag of het nodig is om langs te komen. Bedek een open wond of blaren ter bescherming met een gaasje of plastic huishoudfolie."
 5. Bij grote en derdegraads brandwonden: bel direct 112
  "Overleg met de huisarts bij diepere brandwonden of wanneer je de wond niet meer voelt. Hij of zij kan beoordelen of en zo ja welke behandeling verder nodig is. Eventueel wordt overlegd met een gespecialiseerde arts. Bel in noodgevallen direct 112.

Bron: Nu.nl

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180 - 32 02 64
E: klantenservice@pma.info

PMA biedt korting voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29043684 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.