bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

Eerste oogoperatie met robot ooit uitgevoerd in Oogziekenhuis Rotterdam

Eerste oogoperatie met robot ooit uitgevoerd in Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis Rotterdam is voor het eerst succesvol een oogoperatie met behulp van een robot uitgevoerd, meldt het ziekenhuis woensdag. Daarmee zorgde het Nederlandse ziekenhuis voor een wereldprimeur.

De operatierobot hielp de oogarts op 9 mei bij het volledig uitvoeren van een netvliesoperatie. De robot fungeerde daarbij als een soort derde hand van de chirurg. Dankzij het hulpmiddel kunnen oogoperaties nog preciezer uitgevoerd worden, aldus het ziekenhuis.

Netvliesoperaties worden uitgevoerd aan het achterste deel van het oog, zijn volgens Het Oogziekenhuis erg ingewikkeld en vereisen zeer veel precisie. Slechts een kleine groep gespecialiseerde oogartsen kan dit soort operaties uitvoeren.

De oogartsen zijn daarom erg blij met de robot. "We verwachten dat we hierdoor complicaties kunnen verminderen en het resultaat voor de patiënt kunnen verbeteren", zegt netvlieschirurg Koorosh Faridpooya.

Operatierobot in de toekomst vaker ingezet

De operatierobot wordt in de toekomst vaker ingezet bij netvliesoperaties. Op de lange termijn kan de robot mogelijk ook aandoeningen aan het netvlies die nu nog zeer moeilijk of zelfs helemaal niet te opereren zijn behandelen.

Dan gaat het om bijvoorbeeld behandelingen waarbij medicatie in zeer kleine bloedvaten achter in het oog wordt toegediend. Dit soort behandelingen zorgen ervoor dat mensen hun zicht behouden of minder snel verliezen.

Het Oogziekenhuis begon begin vorig jaar met het testen van de robot. In het Verenigd Koninkrijk is een soortgelijke robot actief.

Bron: Nu.nl

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180-320264
E: klantenservice@pma.info

PMA is voordelig en voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29037111 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.