bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

Screening baby's via hielprik uitgebreid met drie stofwisselingsziekten

Screening baby's via hielprik uitgebreid met drie stofwisselingsziekten

De screening van pasgeboren baby's via de hielprik wordt vanaf 1 oktober uitgebreid met drie stofwisselingsziekten, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Het totale aantal aandoeningen waarop wordt getest met de hielprik komt daarmee op 22. Baby's hoeven niet extra geprikt te worden voor de uitbreiding van de screening.

Vanaf 1 oktober wordt nu met de hielprik ook getest op drie stofwisselingsziekten waarbij kinderen niet in staat zijn om een bepaald aminozuur (PA, MMA) of vetzuur (CPT1) af te breken. Daardoor bouwen bepaalde stoffen zich te veel op in het lichaam, terwijl andere stoffen juist te weinig worden gevormd.

Zonder behandeling hebben deze ziekten vaak snel een dodelijke afloop. Als de ziekte tijdig wordt ontdekt en een patiënt een aangepast dieet volgt, kan hij of zij vaak een normaal leven leiden.

"Elke ouder weet hoe tegenstrijdig het voelt als je pasgeboren kind in de hiel wordt geprikt. Maar de resultaten zijn echt indrukwekkend", aldus Blokhuis. "Meer dan 99 procent van de ouders doet mee. Elk jaar wordt bij 180 tot 190 kinderen een aandoening geconstateerd in het vroegste stadium."

Bron: ANP

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180-320264
E: klantenservice@pma.info

PMA is voordelig en voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29037111 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.