bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

Britse man als tweede ooit genezen van hiv door stamceltransplantatie

Britse man als tweede ooit genezen van hiv door stamceltransplantatie

Een hiv-patiënt in het Verenigd Koninkrijk is genezen verklaard na een succesvolle stamceltransplantatie. Het is de tweede keer dat zo'n ingreep tot volledige genezing heeft geleid.

De man onderging drie jaar geleden een operatie waarbij hij stamcellen kreeg uit het beenmerg van een donor. Deze stamcellen bevatten een genetische resistentie tegen het virus.

Een kleine anderhalf jaar na de operatie kreeg de man te horen dat hij kon stoppen met medicatie. Sindsdien is bij hem geen terugkeer van het virus vastgesteld, waardoor hij nu "functioneel genezen" is verklaard.

De behandelend artsen spreken van een hoopvolle ontwikkeling in de strijd tegen hiv, maar benadrukken dat dit niet betekent dat er een algemeen toepasbaar geneesmiddel is gevonden.

Ook kunnen de artsen niet uitsluiten dat de man in de toekomst weer last van het virus zal krijgen. De man kwam in aanmerking voor de experimentele behandeling, omdat het zijn laatste kans op overleving was nadat hij in 2016 ernstig ziek was geworden.

Tweede bekende geval van genezing na stamceltransplantatie

In 2007 onderging de Amerikaan Timothy Brown in Berlijn een vergelijkbare operatie, waarna ook hij verlost bleek van het hiv-virus. Hij is tot op de dag van vandaag in leven en gezond, zonder sporen van het virus.

Wereldwijd zijn er naar schatting 37 miljoen mensen besmet met het hiv-virus. De uitbraak van aids heeft sinds de jaren tachtig het leven gekost aan ongeveer 35 miljoen mensen.

Tegenwoordig kan de ziekte geremd worden met medicatie, maar een volledig werkend geneesmiddel is tot op heden nog niet gevonden. De ingreep waarmee de man werd genezen, wordt door artsen als "duur, complex en risicovol" omschreven. Er is geen garantie dat de ingreep bij iedereen werkt.

Bron: Nu.nl

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180-320264
E: klantenservice@pma.info

PMA is voordelig en voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29037111 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.