bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

Onderzoekers ontdekten dat salmonella via slimme truc darm binnendringt

Onderzoekers ontdekten dat salmonella via slimme truc darm binnendringt

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben ontdekt hoe de salmonellabacterie misbruik maakt van een verdedigingsmechanisme van het lichaam om darmcellen binnen te dringen. Volgens de universiteit is de vondst een belangrijke stap voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen om salmonella-infecties te voorkomen.

In Nederland worden elk jaar 50.000 mensen besmet met salmonellabacteriën via rauwe dierlijke producten zoals kip- of varkensvlees, eieren en zuivelproducten. Zo'n besmetting veroorzaakt ernstige diarree die dagen kan aanhouden. Ook kan het leiden tot ernstigere vormen, zoals buiktyfus.

De slijmlaag van de darm vormt normaal gesproken een belangrijke verdedigingslinie tegen bacteriële darminfecties zoals salmonella. De onderzoekers zijn er nu achter gekomen dat de bacterie gebruikmaakt van een bepaald bindingseiwit om deze verdedigingslinie te passeren en de cellen binnen te dringen.

"Met een slimme truc heeft de salmonellabacterie een manier gevonden om een verdedigingsmechanisme van het lichaam te misbruiken voor het veroorzaken van een infectie", aldus infectiebioloog Karin Strijbis.

Een artikel over de vondst wordt donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Pathogens.

Bron: ANP

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180-320264
E: klantenservice@pma.info

PMA is voordelig en voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29037111 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.