bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

Een op de vijf huisartsen weigert onterecht patiënten

Een op de vijf huisartsen weigert onterecht patiënten

Patiënten die op zoek zijn naar een nieuwe huisarts worden nog te vaak onterecht geweigerd, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag. Volgens het onderzoek besluit een op de vijf huisartsen weleens een patiënt niet aan te nemen zonder zich daarbij aan de regels te houden.

Een huisarts mag maar in een aantal gevallen een patiënt weigeren. Dit mag als de praktijk te vol is of als er een te grote reisafstand tussen de patiënt en de huisarts is.

De Mededingingswet verbiedt huisartsen tevens om patiënten of werkgebieden onderling te verdelen of met elkaar af te spreken geen patiënten van elkaar over te nemen.

Toch krijgt de ACM regelmatig signalen van patiënten dat dat zij met een ongeldige reden geweigerd zijn. Om deze aantijgingen te onderzoeken, hield de toezichthouder een enquête onder huisartsen.

'Artsen niet goed op de hoogte van regels'

Uit het onderzoek blijkt dat huisartsen niet goed op de hoogte zijn van de regels. Ook vindt een deel van de huisartsen het niet netjes om patiënten van een andere huisarts in de omgeving over te nemen.

Tegelijkertijd blijkt dat het overgrote deel van de huisartsen (94 procent) het belangrijk vindt dat patiënten hun eigen huisarts kunnen kiezen.

Brochure om huisartsen op de hoogte te brengen

De landelijke Huisartsen Vereniging en de Patiëntenfederatie Nederland hebben de brochure Wisselen van huisarts ontwikkeld om huisartsen op de hoogte te brengen van de regelgeving omtrent dit onderwerp.

Patiënten met vragen over het overstappen van huisarts kunnen terecht op de website van de ACM.

Bron: ANP / Nu.nl

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180-320264
E: klantenservice@pma.info

PMA is voordelig en voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29037111 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.