bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

Ziekenhuizen bezorgd over tekort aan medicijnen bij Brexit zonder deal

Ziekenhuizen bezorgd over tekort aan medicijnen bij Brexit zonder deal

Nederlandse ziekenhuizen zijn bezorgd over de aanvoer van medicijnen als het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord de Europese Unie verlaat, schrijft de NOS woensdag. In Nederland worden veel medicijnen gebruikt die in het VK zijn goedgekeurd.

Mogelijk mogen medicijnen en andere medische hulpmiddelen niet meer worden toegelaten tot de Nederlandse markt als de Britten op 29 maart zonder deal uit de EU stappen.

"Pacemakers worden bijvoorbeeld bijna allemaal door Amerikaanse bedrijven gemaakt en in het VK gecertificeerd vanwege de taal", zegt Gerwin Meijer van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) tegen de NOS.

Hij wijst erop dat Nederlandse ziekenhuizen vaak niet weten welke producten zo'n Brits certificaat hebben. "Wij kopen deze via Nederlandse tussenhandelaren en hebben geen zicht op waar die producten vandaan komen, als het maar gecertificeerd is", aldus Meijer.

Nederland haalt jaarlijks voor 2 miljard euro aan medicijnen uit het VK, waarvan een deel voor export naar andere landen is bedoeld. De NOS meldt dat het ministerie van Volksgezondheid momenteel bekijkt of bepaalde medicijnen buiten het VK EU-gecertificeerd zijn of vervangen kunnen worden door een alternatief.

Bruins staat open voor gesprek

Meijer hoopt dat minister Bruno Bruins van Volksgezondheid een oplossing op Europees niveau zal vinden. Hij denkt daarbij aan toestemming om ook na een 'no deal-Brexit' de medicijnen te blijven gebruiken. "Die producten zijn na 29 maart nog precies hetzelfde en nog net zo veilig als vandaag", aldus Meijer.

Minister Bruins laat in een reactie aan de NOS weten open te staan voor een gesprek. Hij heeft de wettelijke mogelijkheid om medicijnen zonder de juiste registratie tijdelijk toe te laten.

Bron: Nu.nl

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180-320264
E: klantenservice@pma.info

PMA is voordelig en voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29037111 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.