bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

Onderzoekers ontwikkelen apparaat om risico op diabetes te voorspellen

Onderzoekers ontwikkelen apparaat om risico op diabetes te voorspellen

Onderzoekers van het UMC Groningen hebben een slim meetapparaat ontwikkeld dat het risico op type 2-diabetes, hart- en vaatziekten en het overlijdensrisico kan voorspellen.

Het instrument, ter grootte van een baksteen, wordt op de onderarm gelegd en meet de weerkaatsing van licht door de huid (autofluorescentie). Met de uitkomsten kan in een vroeg stadium gekeken worden hoe risicofactoren bij patiënten, zoals roken en te weinig bewegen, verminderd kunnen worden.

Bekend is dat patiënten met diabetes type 2 een hoger niveau van bepaalde chemicaliën hebben, de zogeheten versuikeringsproducten, oftewel AGE's. De nieuwe 'AGE-reader' kan deze hogere niveaus meten.

Het licht van deze reader schijnt op de arm. De huid van de arm weerkaatst het licht in een andere golflengte. "Door het licht in de veranderde golflengte te meten, kun je zien of de autofluorescentie van de huid is verhoogd. Deze simpele meetmethode doet geen pijn en kost slechts tien seconden", aldus het ziekenhuis.

Hoe hoger de uitslag van de autofluorescentie, hoe groter de kans om type 2 diabetes of hart- en vaatziekten te krijgen en hoe groter de kans om eraan te overlijden. Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van de medische gegevens van bijna 73.000 mensen.

Bron: Nu.nl

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180-320264
E: klantenservice@pma.info

PMA is voordelig en voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29037111 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.