bel gratis 0800-2040

Blog

Gezondheid in het nieuws

Hier kunt u interessante artikelen uit de media vinden die te malen hebben met gezondheid in het nieuws.

 
 
 

Een op drie denkt ten onrechte dat ondoorbakken hamburger veilig is

Een op drie denkt ten onrechte dat ondoorbakken hamburger veilig is

31 procent van de Nederlanders is het oneens met de stelling dat je van een hamburger die van binnen nog rosé is, ziek kunt worden. Onterecht, zegt het Voedingscentrum.

Het centrum liet door GfK een onderzoek naar vlees en veiligheid uitvoeren onder 1.059 mensen en waarschuwt op basis van de resultaten voor het gebrek aan kennis bij Nederlanders, met name wat betreft hamburgers.

“Een hamburger kun je niet half rauw of rosé eten, het is niet hetzelfde als een biefstuk”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum. “Een hamburger is gemalen vlees, vaak van rund- of varkensvlees. En in alle soorten gemalen vers vlees kunnen schadelijke bacteriën voorkomen.”

Als Nederlanders buitenshuis een hamburger eten, neemt 27 procent een halfdoorbakken hamburger, en 3 procent geeft de voorkeur aan een exemplaar dat nog rauw van binnen is.

“In restaurants worden hogere eisen aan hamburgervlees gesteld dan bijvoorbeeld supermarkthamburgers”, zegt Van der Vossen. Toch raadt zij aan om een burger voor de zekerheid doorbakken te bestellen, zeker voor risicogroepen als zwangere vrouwen.

Niet op peil

Uit de enquête blijkt verder dat 8 procent van de respondenten denkt dat het überhaupt niet mogelijk is om ziek te worden van rauw vlees. Ook consumeert 47 procent weleens vlees na de houdbaarheidsdatum. Het Voedingscentrum raadt dit af.

Het centrum concludeert dat de kennis over de gevaren van rauw vlees, zeker rundvlees, niet op peil is. Naar schatting lopen jaarlijks 107.000 Nederlanders een voedselinfectie op door rund- of schapenvlees.

Dat aantal is veel hoger dan bij kip- en varkensvlees, hoewel die soorten meer gegeten worden. Volgens het Voedingscentrum hebben Nederlanders van kip en varken beter door dat het gevaarlijk kan zijn.

Bron: Nu.nl

 
PMA logo
 

Bezoekadres

Kerklaan 2
2911 AD Nieuwerkerk a/d IJssel

Postadres

Postbus 313
2910 AH Nieuwerkerk a/d IJssel

Contact

T: 0180-320264
E: klantenservice@pma.info

PMA is voordelig en voor iedereen. Ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer: 29037111 en geregistreerd bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de Wft (Wet op het financieel toezicht) vergunningsnummer: 12003892.