Griepgolf gaat dertiende week in

De griepgolf in Nederland is nog altijd niet voorbij. Het is de dertiende week op rij dat veel mensen op bed liggen met griepachtige klachten, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. Dat is veel langer dan normaal. Gemiddeld duurt een griepepidemie negen weken.

Afgelopen week gingen 165 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten, ongeveer evenveel als de week daarvoor.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie.

Huisartsen zien vooral veel jonge kinderen en ouderen met griepachtige verschijnselen. Daarbij zijn er dit jaar veel meer 65-plussers met longontsteking. Nederlandse ziekenhuizen liggen al weken overvol met grieppatiënten. Daardoor moesten veel ziekenhuizen operaties afzeggen.

bron: ANP

Oogziekenhuis eerste in Nederland dat operatierobot voor ogen gebruikt

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een operatierobot voor oogchirurgie in gebruik genomen. Met de robot moeten onder meer netvliesoperaties preciezer en veiliger uitgevoerd kunnen worden.

Nu worden alle netvliesoperaties nog handmatig door een kleine groep hooggespecialiseerde artsen uitgevoerd. De robot zal artsen gaan ondersteunen bij het uitvoeren van de operaties. Het Oogziekenhuis is het tweede ziekenhuis wereldwijd dat de robot in gebruik heeft genomen, in 2016 voerden artsen in Oxford de eerste operatie uit. De robot is ontwikkeld door een bedrijf dat voortkomt uit de Technische Universiteit Eindhoven.

De nieuwe robot heeft een soort ‘parkeersensor’ die door middel van geluidssignalen aangeeft hoe ver de oogarts met zijn instrumenten verwijderd is van het netvlies. Daarbij gebruikt de robot deze afstand om snel en nauwkeurig te reageren, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat het instrument dat aan de robot is gekoppeld niet het netvlies kan raken.

Complicaties

“Het oog is een klein en complex orgaan en daarom zijn oogoperaties erg lastig”, zegt netvlieschirurg Koorosh Faridpooya, die betrokken was bij de ontwikkeling van de robot. “De operatierobot maakt het in de toekomst mogelijk om behandelingen preciezer uit te voeren, waardoor we complicaties kunnen verminderen en de uitkomst van de operatie kunnen verbeteren.”

“Ook kunnen we op termijn zelfs nieuwe behandelingen uitvoeren die op dit moment nog zeer moeilijk of zelfs niet mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het toedienen van medicijnen in zeer kleine bloedvaten achterin het oog en andere behandelingen die er in de toekomst voor kunnen zorgen dat mensen minder snel of niet het zicht verliezen”, aldus Faridpooya.

Bron: ANP/NU.nl

Ziekenhuizen zeggen niet-levensbedreigende operaties af om griep

Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen hebben vrijdag niet-levensbedreigende operaties moeten afzeggen, omdat de klinieken overvol liggen met grieppatiënten.

Volgens een woordvoerster van Gelre ziekenhuizen is er sprake van “een uitzonderlijke situatie”‘. Ze sluit daarnaast niet uit dat er volgende week nog meer geplande operaties niet doorgaan. De verwachting is dat de griepgolf in het oosten van het land nog tenminste anderhalve week aanhoudt.

De bedden in Gelre ziekenhuizen zijn vrijwel allemaal bezet. Er wordt extra personeel ingezet om de vraag te beantwoorden, maar onder de verpleegkundigen heerst de griep ook.

Voorrang

Het ziekenhuis heeft besloten dat patiënten die acute zorg nodig hebben voorrang krijgen boven mensen met klachten die niet levensbedreigend zijn.

De griepepidemie in Nederland “houdt stevig aan, maar de piek lijkt wel bereikt”, zei het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel eerder deze week.

Bron: ANP/NU.nl

Minder kinderen dan ooit sterven aan kanker

Steeds minder kinderen sterven aan kanker. In 2016 overleden 61 kinderen (onder vijftien jaar) aan de ziekte, het laagste aantal ooit. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen begin jaren zeventig nog jaarlijks meer dan tweehonderd kinderen dood door kanker.

De forse daling komt vooral door verbeterde behandelmethodes. Hersenkanker en leukemie zijn de meest voorkomende soorten kanker waaraan kinderen overlijden. Het aantal jongens en meisjes dat aan de ziekte sterft is ongeveer gelijk.

In de afgelopen tien jaar was kanker voor kinderen van drie tot en met elf jaar de meest voorkomende doodsoorzaak. De ziekte wordt jaarlijks bij ruim vierhonderd baby’s en kinderen (nul tot vijftien jaar) vastgesteld.

Frits Hirschstein, mede-oprichter van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), laat weten dat zo’n 75 procent van de kinderen die ziek zijn worden genezen. “Dat klinkt als heel veel, maar als je zegt dat één op de vier nog overlijdt dan is dat ook heel veel”, aldus Hirschstein.

Bron: ANP

Longfonds sluit zich ook aan bij zaak tegen tabaksindustrie

Ook het Longfonds doet aangifte tegen vier grote tabaksfabrikanten. De organisatie wijst op de “verschrikkelijke gevolgen” van roken en vindt het “de hoogste tijd dat duidelijk wordt wie hieraan schuldig is en dat dit stopt”.

Bovendien wil het fonds hiermee Lia Bree, die aan COPD lijdt, een steun in de rug geven. Zij behoorde tot de eersten die in 2016 aangifte deden tegen de industrie.

“We vinden het ontzettend dapper van Lia dat zij de strijd aangaat met de tabaksindustrie. Omdat we het zo belangrijk vinden dat deze zaak ook echt gevoerd gaat worden, sluiten wij ons aan bij haar”, verklaart directeur Michael Rutgers.

Strafrechtadvocate Bénédicte Ficq kon de afgelopen tijd al tal van maatschappelijke en beroepsorganisaties bijschrijven op haar lijst. Onder meer medische centra, huisartsen, kinderartsen en de verslavingszorg steunen de aangifte. Het Openbaar Ministerie (OM) beslist naar verwachting volgende week of het de tabaksfabrikanten al dan niet gaat vervolgen.

Bron: ANP